Copyright 2024 - Bygland luftsportklubb

FOTO: TOR FARSTAD

chAIR possible er et prosjekt for å gi personer med funksjonsnedsettelse lettere tilgang til paragliding.

Vi har allerede flydd denne gruppen personer i flere år til stor glede for passasjer, pilot og alle rundt. Disse turene er det noe særegent med.

Det finnes et utvalg av stoler til dette formålet ute i verden allerede. Jeg ønsket å komme opp med noe nytt. Noe jeg ville føle meg trygg på.

Ideen kom etter en tandemtur på Ekstremsportveko i 2015, der ei jente med ryggmargskade ønsket å fly. Kroppen hennes tålte veldig lite belastning, så vi måtte få henne opp i luften og ned igjen på bakken på en så smidig måte som mulig ved hjelp av opptrekk. Etter en god idemyldring ble det til at seks personer måtte til for å hjelpe henne opp, og to personer hjelpe henne på landingen. Nervøsiteten til medhjelperene var til å ta og føle på, da det var veldig lite rom for feil.

Etter denne turen, tenkte jeg mye på at dette må vi kunne løse på en enklere måte. Jo lettere, jo bedre med minst mulig dill-dall. Drodlet lenge ved tanken, og snakket med en tidligere kollega Morten Stien om ideen. Han var da elev ved Fagskolen Sørlandet, og var på jakt etter ett prosjekt til seg og hans 3 medelever. Henrik Moe, Jan Terje  Varøy og Jens Kristian Sætrum. Snakk om å få servert alt på sølvfat...

Som sagt så gjort. Vi gikk på utfordringen med idemøter, presentasjon av tegninger, bestilling av materialer som ble bøyd og sveiset. Første prototypen ble klar våren 2016, og guttene fikk diplom for årets prosjekt ved Fagskolen Sørlandet. NLF ga tommel opp for testing.

Med Ole Jørgen som utrettelig båtfører, gikk de første turene etter båt med forskjellig vekt ved hjelp av sandsekker. Tror nesten ikke jeg har vært så redd for å fly som første tur med denne doningen. Men det gikk fabelaktig. Stolen var stabil uansett hva jeg turte å finne på. Småting ble justert, og testtur 2 gikk som smurt. På denne turen loopet jeg nesten (opp ned), og det overasket meg at denne vektstangen var så stabil. Flere testturer ble tatt.

FOTO: KRISTIN BERGE

Så var det klart for første testtur med en levende person. Jens Kristian meldte seg frivillig, og vi dro opp på hans aller første flytur. Dette ble en suksess, og han overlevde med litt juling da vi veltet på landingen. Her viste det seg at stolen beskyttet mye også ved velt.

https://www.nrk.no/sorlandet/flyr-med-rullestol-i-tusen-meters-hoyde-1.12986014

Måtte teste mer. Men det er ikke så mange som har testing av prototyper som sitt høyeste ønske. Men ei jente var klar. Siri Berge var fryktløs og fikk lov av sine foreldre (hun var nesten 18). Hun har blitt med på utallige turer for testing og forbedring. Mye ble prøvd. Alt fra linebrudd i lav høyde, til store innklapper. Alt funker som det skal, og stolen blir erklært trygg.

Tiden var kommet for å begynne med det den skulle brukes til. Fremdeles tommel opp fra NLF.

 

 

f t g